2013. január 16., szerda

Ír szódás kenyér

Az ír szódás kenyér receptje úgy terjed a blogokon, mint fénykorában a macaron. Sokaknál láttam, ki sós változatban, ki édesben preferálta. A mazsolás verzió nyerte el a tetszésemet, és az a tény, hogy ezt a kenyeret nem kell dagasztani, sőt, élesztő sem kell hozzá.

Ír szódás kenyér

Hozzávalók:
4 bögre liszt
2-3 evőkanál barna cukor
1 teáskanál só
1 teáskanál szódabikarbóna
4 evőkanál vaj
1 bögre mazsola
1 tojás
1,5 bögre natúr joghurt

A lisztet összeszitálom a szódabikarbónával, a cukorral és a sóval. A lisztes keveréket összemorzsolom a vajjal, hozzáadom a kissé felvert tojást, a joghurtot és legvégül a mazsolát. Összedolgozom, de nem kell sokáig gyúrni. Cipót formálok belőle, és és egy kör alakú sütőedénybe - jelen esetben jénai tál - teszem. Fakanállal kereszt alakban jelet nyomok a tetejére nem túl mélyen, majd megszórom liszttel, és előmelegített sütőben 200 fokon, 30-40 perc alatt megsütöm. Amikor szép, piros a teteje, ki lehet venni a sütőből.
Vajjal, lekvárral, mézzel kínálom a kenyérszeleteket reggelire vagy uzsonnára. 
/A Fakanál blog receptjét használtam./

1 megjegyzés: