2012. szeptember 27., csütörtök

Felfordított szilvás lepény

Egy korábbi Stahl Magazinban megjelent egy klassz meggyes pite recept, ősszel meggy helyett szilvával szoktam ezt sütni. Újfajta lepény, mert tepsi helyett tortaformában sül, és a gyümölcs nem a tetejére kerül, hanem a tészta alá, ahol édes, fahéjas vajban párolódik szaftosra. Ezt a felfordított szilvás lepényt küldtem be a Megfőzlek blog játékára, Lilla kedvenc őszi süteményeket várt tőlünk. :))

Fordított szilvás lepény

Egy szelet szilvás lepény


Hozzávalók:

A tortaforma aljába:
5 dkg puha vaj
15 dkg barna cukor
fél kávéskanál őrölt fahéj
2 evőkanál kakaópor
60 dkg magozott szilva

A tésztához:
20 dkg vaj
20 dkg cukor
1 tojássárgája
2 tojás
1 vaníliarúd
1,5 dl tejföl
22 dkg liszt
1 csipet só
1 kávéskanál sütőpor
fél kávéskanál szódabikarbóna

Előmelegítem a sütőt 175 fokra, és kívülről alufóliába csomagolok egy 24 cm átmérőjű, kapcsos tortaforma alját. Beleteszem a vajat, aztán a formát berakom 1-2 percre a forró sütőbe, hogy a vaj megolvadjon. Az olvadt vajban elkeverem a barna cukrot, a fahéjat, a kakaóport, és rászórom egyenletes rétegben a szilvát.
A tésztához a vajat, a cukrot és a vaníliarúd kikapargatott belsejét robotgéppel összedolgozom. Hozzáadom a tojássárgáját, aztán egyenként a tojásokat, majd a tejfölt. A lisztet külön tálban összekeverem a sóval, a sütőporral és a szódabikarbónával, és robotgéppel három részletben beledolgozom a vajas alapmasszába.
A tésztát egyenletes rétegben belekanalazom a tortaformába, rá a szilvára. A süteményt 1 óra 15 perc alatt megsütöm, de kb. 1 óra után alufóliával lefedem a tetejét, hogy ne égjen meg. 
Sütés után 5 percig rácsra téve hűtöm, aztán óvatosan körbevágom, és határozott mozdulattal kifordítom a formából egy nagy tálra.

2 megjegyzés:

  1. Hmmm, igazán jól néz ki, szerintem nekem is nagy kedvencem lenne!

    VálaszTörlés
  2. Ha lett volna türelmem megvárni, amíg teljesen kihűl, szebb lenne a szelet fotója. :)

    VálaszTörlés