2012. szeptember 9., vasárnap

Svájci csokis lepény

Előzménye van ennek a süteménynek. Tegnap reggel Baráth Zsuzsi blogjában olvastam az "überbrutál csokimousse" receptjét, nézegettem a fotót, és nagyon szerettem volna csokoládés desszertet enni. A kedvenc csokoládés pitém türelemjáték, mert bár egyszerűen, gyorsan össze lehet állítani, egy napra hűtőbe kell tenni. :))) A recept nehézségi foka ezért magas: én és a türelmes várakozás... :) Úgy vártam a másnap reggelt, mint gyerekkoromban a Mikulás-napot. :)) Lássuk hát a híres svájci csokis lepényt! 


Svájci csokis lepény

Hmmm, csokimámor!!

Egy nagy adag boldogsághormon

Bárhonnan nézem, nassolásra csábító! :)


Hozzávalók:

A tésztához:
15 dkg finomliszt
5 dkg pirított, őrölt mandula
5 dkg cukor
1 csipet só
10 dkg hideg vaj
1 tojássárgája
3-4 evőkanál hideg víz

A töltelékhez:
2 dl habtejszín
20 dkg Toblerone
10 dkg étcsokoládé

A lisztet, a mandulát, a cukrot és a sót összekeverem egy nagy tálban vagy késes betétű robotgépben. Ha gépet használok, beledarabolom a vajat is, ha gép nélkül dolgozom, akkor nagy lyukú reszelőn lereszelem a vajat. Gyors mozdulatokkal elmorzsolom a lisztes keverékben a vajat, majd a tojássárgájával és a hideg vízzel minél gyorsabban összegyúrom a saját két kezemmel. A tészta állagától függően egy pici lisztet (ha túl lágy) vagy vizet (ha túl kemény) adhatunk hozzá.
A tésztát bucira formázva folpackba csomagolom, és 30 percre hűtőbe teszem. Felhasználás előtt szobahőmérsékletű helyen hagyom, hogy nyújtható legyen. 
A sütőt előmelegítem 200 fokra, a tésztát lisztezett deszkán 30 cm átmérőjű körlappá nyújtom, és kibélelek vele egy kivajazott-kilisztezett 5 cm magas gyümölcstorta formát. (Én most magasabb formába tettem, mert nem találtam a másikat, de ez a pite élvezeti értékéből semmit sem vont le.) A forma aljára vastagabban, az oldalára vékonyabban nyomkodom a tésztát.
Megszurkálom villával, sütőpapírt terítek rá, erre pedig nehezéket - csavarokat, szárazbabot - teszek, hogy ne púposodjon fel a tészta. 10 percig így sütöm, majd a sütőpapír és a nehezékek nélkül még 20 percig 175 fokon tovább sütöm. 
Amikor megsült, lekenem a tésztát a tojásfehérjével - erre azért van szükség, hogy majd ne szívja magába a tölteléket -, és hagyom kihűlni.
Elkészítem a tölteléket. A kétféle csokoládét éles késsel nagyon apróra vágom, vagy késes pengéjű robotgéppel megdarálom (kávédaráló erre nem alkalmas!!). A tejszínt felforralom, és ráöntöm a csokoládédarabokra, hagyom állni egy percig, majd kézi habverővel simára keverem. A töltelék kész, a tésztára kanalazom, egyenletesen elsimítom, és maximális önuralmat tanúsítva egy egész napra hűtőbe teszem.
Tálaláskor forró vízbe mártott, szárazra törölt késsel szeletelem.
A recept Stahl Judit egyik magazinjából származik.

Rubin tippje: Toblerone helyett használhatunk kakaóbabtöretes táblás Tibi csokit, azzal is nagyon finom, korábbi sütések egyikénél azzal készítettem el. :)

3 megjegyzés:

  1. Gaby, hogy Te mi mindenre csábítasz így este... jaj, de tudnék belőle nyalakodni. ;P

    VálaszTörlés
  2. Ez igazán jól néz ki, tényleg nagyon csábítóóó :))) Ezt biztos kipróbálom majd, persze szigorúan csak cukormentes verzióban :)

    VálaszTörlés
  3. Csokoholista vagyok, számíthattok még sok-sok csokoládés receptre tőlem! :))

    VálaszTörlés