2012. szeptember 25., kedd

Mákos-szilvás tejbegríz gombóc - SAD 9.

Praliné Zsuzsi, a SAD 9. fordulójának háziasszonya izgalmas feladatot talált ki számunkra: ezúttal mi diktáljuk az őszi desszert divatot, a pöttyös és/vagy csíkos díszítésnek, összetevőknek csak a fantázia szab határt! Amikor elolvastam a kiírást, abban biztos voltam, hogy mákkal fogok dolgozni. Visszafogott, elegáns, finom desszertben gondolkodtam. Mi lenne, ha tejbegrízből készítenék gombócot, és ezt kombinálnám mákkal? És ha már gombóc, csempésszük bele az ősz sztárját, a friss szilvát is...:))) Így született meg előbb a fejemben, majd a valóságban a mákos-szilvás tejbegríz gombóc.

Mákos-szilvás tejbegríz gombóc


Hozzávalók 4 darabhoz:
3 dl tej 
6 evőkanál búzadara
2 evőkanál porcukor
1 evőkanál darált mák
2 db szilva
a hempergetéshez mák

A tejből, búzadarából és porcukorból sűrű tejbegrízt főzök, belekeverem az 1 evőkanál mákot, és kihűtöm. A szilvákat félbe vágom és kimagozom. A tejbegrízmasszát négy részre osztom, egy adagot a vizes tenyerembe veszek, szétlapítom, a közepébe nyomok egy fél szilvát, majd gombóccá gyúrom, és kistányérra szórt mákba hempergetem. Ezt megismétlem még háromszor.
A négy darab mákos-szilvás tejbegríz gombócot fél órára hűtőbe teszem, majd tálalom. :))
Éljen a 2012. év őszi desszert divatja!


4 megjegyzés:

  1. Ez nagyon érdekesnek tűnik... de végül is nagyon szeretem a mákot is, a szilvát is, a tejbegrízt is. :)

    VálaszTörlés
  2. Szuperjó ötlet, nagyon szívesen megkóstolnék pár darabot! Örülök, hogy játszol!

    VálaszTörlés
  3. Különlegesen finom lehet! Szeretem minden alkotóelemét így csak jó lehet! Ráadásul még pöttyös is!:-))

    VálaszTörlés
  4. Köszi, lányok! Egyszerű és finom ez a gombóc, próbáljátok ki, megéri! :)

    VálaszTörlés