2012. július 23., hétfő

Zöldborsókrémes pite

Fanatikus zöldborsó rajongó vagyok. Tegnap vettem észre, hogy a blog receptjei között nem szerepel még borsós. :) Ezt a hiányt sürgősen pótolni kell, ezért megsütöttem a kedvenc zöldborsókrémes pitémet. :)

Zöldborsókrémes pite


Hozzávalók a tésztához: 
20 dkg liszt
10 dkg hideg vaj
1 tojássárgája
fél teáskanál só
őrölt fekete bors
3 evőkanál jéghideg víz

A töltelékhez:
30 dkg mirelit zöldborsó
5 dkg vaj
10 dkg reszelt trappista sajt
2 dl 20%-os zsírtartalmú tejföl
reszelt szerecsendió
őrölt fekete bors
15 dkg sonka (lehet füstölt-főtt, vagy karakteres ízű gépsonka)

A lisztet és a felkockázott vajat robotgépben morzsásra keverem. A vajas-lisztes morzsát tálba öntöm, az összes többi hozzávalót gyors mozdulatokkal beledolgozom. Nem kell nagyon gyúrogatni, csak nagyjából összeállítani. Kb. 20 centis rudat formázok belőle, és folpackba csomagolva hűtőbe teszem fél órára. Ez a tészta bírja a fagyasztást is, tehát előre elkészíthető.
Következik a töltelék elkészítése. A vajon fedő alatt puhára párolom a zöldborsót. Langyosra hűtöm, turmixgépbe öntöm, és hozzáadom a tejfölt, a reszelt sajtot, a fűszereket, és az egészet összeturmixolom. Íme, ennyi a zöldborsós krém. :))
200 fokra előmelegítem a sütőt. Egy 24 cm átmérőjű kerámia formát kivajazok, a rúd alakú tésztát karikákra vágom, és a karikákat belenyomkodom a formába úgy, hogy pereme is legyen a tésztának. Ezzel a technikával nem kell a tésztát nyújtani (utálok tésztát nyújtani :))) ), mégsem lesz lyukas, hiányos, hanem jut mindenhová. Megvan tehát a pite aljául szolgáló tésztánk. Villával megszurkálom, sütőpapírt teszek rá, és nehezéknek babot, kavicsot, vagy csavarokat, ami kéznél van - így nem fog felpúposodni a tészta. 175 fokon 20 percig sütöm. 
Kiveszem a sütőből a tésztát, leemelem róla a kavicsos-csavaros sütőpapírt. A csíkokra vágott sonkával kirakom a pite alját, erre kanalazom rá a zöldborsós krémet, egyenletesen eloszlatva. Irány a sütő 25 percre, és készre sütöm.
Melegen és később hidegen is egyaránt finom, friss salátával vagy önmagában kínálom.

Ez a recept egy régi Stahl Judit remekmű átdolgozása. Judit tejszínt és parmezánt használ a töltelékhez, és tojást is tesz a krémbe, én az utóbbit kihagyom belőle, az előző kettőt pedig tejfölre és trappistára cserélem, mert ezekből mindig van itthon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése