A SAD - Süss, Alkoss, Díszíts! - játék 7. fordulója izgalmas kiírást tartalmaz. Katucinál van a stafétabot, ő adta a témát: klasszikusok új ruhája. Egy klasszikus sütemény vagy torta külsejét kell átvarázsolni, lehet torta, bonbon, parfé, fagylalt az új forma. Amikor először olvastam a kiírást, már tudtam, hogy Rigó Jancsi fagylaltot fogok készíteni. A kivitelezés kemény dió volt, visszaadni pontosan ugyanazt az ízvilágot, ami a süteményben érezhető. Sokáig gondolkodtam, hogy az eredeti tejszínes krémből hogyan készítsek fagylaltállagú krémet, ma megszületett a végeredmény.
Rigó Jancsi fagylalt |
Először a krémet készítettem el, hogy a fagyasztóban pihenhessen, míg elkészül a többi alkotóelem.
5 dkg tejcsokoládét gőz fölött megolvasztottam, hozzáadtam fél tubus sűrített tejet, 1 tojást, és 2 evőkanál cukrot. Habverővel kevertem, amíg sűrű, egynemű krémet kaptam. Ekkor levettem a gőzről.
2,5 dl jéghideg tejszínt kemény habbá vertem, és a kihűlt tejcsokis krémet óvatosan, széles fa lapáttal belekevertem. Zárható dobozba öntöttem a tejszínes-csokis krémet, és betettem a fagyasztóba.
Következett a kakaós piskóta sütése, a recept megegyezik a piskótatekercsével. Egy 6 darabos fém muffinformát kivajaztam, ennek mélyedéseibe kanalaztam a kakaós piskótamasszát, és 180 fokos sütőben 20 perc alatt (tűpróba!!) megsütöttem.
Amíg a piskóta hűlt, elkészítettem a "bevonót". Fél tábla étcsokoládét megolvasztottam gőz fölött, és 3 evőkanál olajjal fényesre kevertem.
A piskótákat kiszedtem a muffinformából. A kalapjukat és a talpukat levágtam, hogy piskóta karikákat kapjak. A levágott részeket apró kockákra vágtam, szinte morzsásra, és 6 nagyobb darab kivételével belekevertem a fagylaltba.
A fagylalt. Nem fagyasztottam ki teljesen, épp csak annyira, hogy hideg legyen, de nem nagyon folyós állagú. Klasszikus fagylaltkeménységet nem éreztem helyénvalónak a Rigó Jancsi átkonvertálásánál, mert az ízén sokat rontott volna, ha túlfagy a tejszínes alap.
Egy karika piskótát kistányérra tettem, rá egy gombóc fagylaltot. Kissé beleragadt a fagyis kanálba, de sikerült szépen tálalni. A tetejére tettem a kimaradt 6 piskótadarabból egyet, és eklektikusan rácsurgattam a forró tortabevonóból egy evőkanállal.
A kakaós piskóta, a tejcsokis-tejszínes lágy fagylalt és a roppanós étcsokibevonó tökéletesen visszaadja a Rigó Jancsi sütemény ízét, sikerült eltalálnom a fagyi ízét-állagát és a piskótával való kombinálás arányát. :))
Kipróbálásra ajánlom, vigyázat, függőséghez vezethet! :)))
Nagyon ötletes,tetszik:)
VálaszTörlésSzuper íze lehet!!! A tálalás is nagyon jó!!! Első ránézésre nem is látszik, hogy fagyi! Ügyes !!!
VálaszTörlésFantasztikusan jól néz ki! És biztos nagyon finom volt!
VálaszTörlésNyitom az ablakomat:))
VálaszTörlésIsteni finom lehet, ez már ordít a fotóról! :)
VálaszTörlésMindenkinek köszönöm az elismerő szavakat. :)) Valóban finom, próbáljátok ki!! :))
VálaszTörlésFantasztikusan néz ki, biztosan ki fogom próbálni! Méltó recept a SAD-ra
VálaszTörlésMarka, köszi! :)) Látva a SAD összefoglalóját, mindenki kitett magáért! :))
VálaszTörlésIgéretesnek hangzik, ki kell próbálnom ezt is akárcsak a süteményt. Ez még gyorsabb is, mint a süteményverziója.
VálaszTörlés