2012. július 3., kedd

19 édesség - névbetűs játék

2012. május 26-án volt egy éves a Facebookon az Édességrajongók klubja csoportom. Ebből az alkalomból két játékot hirdettem meg a csoporttagok számára: egy névbetűset és egy kreatívat. Ebben a posztban a névbetűs játékra érkezett édességeket fogom bemutatni. A feladat egyszerű volt: az alkotó a keresztneve vagy bloggerneve kezdőbetűjével kapcsolatos desszertet készítsen. Bloggerek és háziasszonyok egyaránt beneveztek a játékra. Ahol nincs begépelve a recept, ott a kép alatti linkre kell kattintani, hogy megjelenjen a leírás.


A

AFRAA
Alabástrom semifreddo
http://afraasutode.blogspot.com.es/2012/05/alabastrom-semifreddo.html



AMI
Aszalt szilvás csokis muffin tonkababbal


Hozzávalók
23 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 evőkanál holland kakaópor
0,5 dl tejszín
100 gramm étcsokoládé
tonkabab
1 dl 2,8%-os tej
80 gramm magozott aszalt szilva
100 gramm nádcukor
2 db tojás
0,8 dl olaj

A lisztet, a kakaóport és a sütőport egy tálban elkeverjük. A csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, hozzáadjuk a langyos tejszínt és alaposan elkeverjük, reszelünk bele ízlés szerint tonkababot. Az aszalt szilvát apróra szeleteljük. A tojásokat habosra keverjük a nádcukorral, óvatosan beleöntjük a langyos olvasztott csokoládét, majd hozzáadjuk a tejet és az olajat. Ezután a lisztes keveréket beleszitáljuk a tojásos-csokis keverékbe, gyors mozdulatukkal elkeverjük a tésztát, majd hozzáadjuk az aszalt szilvát is. Egy muffinsütő formát kibélelünk muffinpapirral és belekanalazzuk a tésztát (a forma ¾-ig). 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 percig sütjük (tűpróba).


LAJOS ANDREA
Andi hájas tésztája

Hozzávalók: 50 dkg sertés háj, 50 dkg liszt + 12,5 dkg liszt a hájhoz, 2 egész tojás, 4 kanál tejföl, pici só, 1 kanál cukor, 2 kanál borecet ( én fehér borecetet használtam), és annyi víz vagy tej, hogy rétestészta keménységet kapjunk, 
Krémhez: 1 liter tej, 5 tojás, 5 evőkanál liszt vagy keményítő, 10 dkg vaj, 6 evőkanál cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 

3 dl tejszín keményre verve

Öntethez: 20 dkg eper 3 evőkanál cukor, fél citrom reszelt héja és leve



Először elkészítjük az öntetet: az epret villával kissé összetörjük, majd kis lábasba tesszük és hozzáadjuk a citromhéjat és levet- Majd addig főzzük míg kezd sűrűsödni. Ekkor hozzáadjuk a cukrot és addig főzzük míg sűrű lesz de nem lekvár sűrűségű. Folyós állagúnak kel lennie. Hűlni hagyjuk.
A krémhez a tojásokat ketté vesszük, a fehérjét habbá verjük és hűtőbe tesszük. A sárgájához hozzáadjuk a cukrokat és a lisztet és annyi tejet, hogy csomómentes folyós állagú legyen. A többi tejet felforraljuk majd félrehúzzuk és hozzá keverjük a tojásos masszát. Majd visszatesszük a tűzre és folyamatos keverés mellett besűrítjük. Vigyázzunk nem szabad forralni nem tojás rántottát akarunk. Majd mikor levettük a tűzről akkor még forrón belekeverjük a tojásfehérjét. Hűlni tesszük és ha már langyos akkor belekeverjük a vajat is.

A hájat tisztítjuk és daráljuk majd összekeverjük a liszttel majd fél óra hideg helyre tesszük. A tésztát összeállítjuk és 2 részre osztjuk. Fél órára ezt is pihenni tesszük. Majd vékonyra nyújtjuk és rákenjük a háj felét. Hajtogatjuk és félretesszük. A másik tésztával ugyan így járunk el. Fél óra pihenés jön megint. Lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk és hajtogatjuk úgy, hogy közben a rajta levő lisztet lesöpörjük róla. A másik tésztát is így nyújtjuk. Összesen 4x hajtogatjuk.
Majd az egyik tésztát használjuk fel ehhez a süteményhez. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Vékonyra nyújtjuk és egy szív alakú formával szépen kiszúrjuk ( de bármilyen nagyobb forma jó hozzá, én azért csináltam ezzel, mert a férjem születésnapja volt :) így ez neki készült) Tepsibe tesszük a tésztákat és 10 perc alatt szép pirosra sütjük szépen leveles lesz. Kisütjük az összes tésztát és hűlni hagyjuk.
Összeállítás: A krémet nyomózsákba tesszük és a tejszín habot is. Egy kistányérra teszünk egy tésztát rányomunk egy adag vaníliás krémet egy kevés tejszínhabot majd meglocsoljuk egy kevés eper öntettel. Rá a tészta majd a tetejére tejszínhab bele egy kis menta levél, a tányérra tegyünk krémet is és habot is.
Nagyon finom könnyű, isteni ízű sütemény.:)


LAJOS ANDREA
Andi mákos hájas tésztája


Hozzávalók: 50 dkg sertés háj, 50 dkg liszt + 12,5 dkg liszt a hájhoz, 2 egész tojás, 4 kanál tejföl, pici só, 1 kanál cukor, 2 kanál borecet ( én fehér borecetet használtam), és annyi víz vagy tej, hogy rétestészta keménységet kapjunk, 25 dkg darált mák, 1 citrom reszelt héja, 15 dkg cukor, 10 dkg mazsola, tetejére 10 dkg cukorból frissen darált porcukor



A hájat tisztítjuk és daráljuk majd összekeverjük a liszttel majd fél óra hideg helyre tesszük. A tésztát összeállítjuk és 2 részre osztjuk. Fél órára ezt is pihenni tesszük. Majd vékonyra nyújtjuk és rákenjük a háj felét. Hajtogatjuk és félretesszük. A másik tésztával ugyan így járunk el. Fél óra pihenés jön megint. Lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk és hajtogatjuk úgy, hogy közben a rajta levő lisztet lesöpörjük róla. A másik tésztát is így nyújtjuk. Összesen 4x hajtogatjuk.

Vékonyra nyújtjuk, derelye vágóval négyzetekre vágjuk tetszőleges nagyságúra ki mekkorát szeret. A máktöltelékből egy kávéskanállal teszünk bele majd félbe hajtjuk. A sütőt előmelegítjük 200 fokra ha jó forró akkor betesszük a tepsit de úgy, hogy a hajtott szél legyen kifelé. A forró sütőben szépen kinyílnak 15-20 perc alatt szép piros levelesre sülnek. Tálra tesszük és megszórjuk porcukorral. A másik tésztával ugyan így járunk el. Ebből a mennyiségből 3 és fél tepsi tészta lesz.

BENCSIK ANIKÓ
Anikó-torta

Hozzávalók:
16 cm-es kerek tortához: 8db tojás, 7 kanál cukor, + 1 evő kanál vaníliás cukor, 8 kanál liszt, csipet só. 
A szokásos módon elkészítjük a piskótát és zsír papírral bélelt tepsibe, 180fokon tű próbáig sütjük. Ha meghűlt 3db 16cm es kört vágunk belőle ez lesz a torta felső része. (A maradék tésztából kókusz golyókat készíthetünk.)



Hozzávalók a 26 cm-es tortához: 

8db tojás, 7 kanál cukor, + 1 evő kanál vaníliás cukor, 8 kanál liszt, csipet só. 

A szokásos módon elkészítjük a piskótát és zsír papírral bélelt kerek torta formába, 180 fokon tű próbáig sütjük. Ha kihűlt három lapra vágjuk.

Töltelék a gesztenye habos tortához.: 15 dkg gesztenye massza. 1/2 dl rum, (vagy rum aroma.)ízesíteni, S5 dkg margarin, 2,5 dl cukrász tejszín.


SZABÓ ANITA 
Almás pite
http://tucsokbogar.blogspot.hu/search/label/alma

CS

CSUPA CSOKI

Csupa Csoki profiterolja
http://mezesotthon.blogspot.com/2012/05/csupa-csoki-profiterolja-es.html



G

DEBRECZENI GABRIELLA
Gesztenye golyó
http://szekimama.blogspot.com/2012/05/gesztenye-golyok.html#ixzz1th9X2Bv8 



SIMON GABRIELLA
Génoises túrós-epres-karamellás desszert


Hozzávalók:


Piskótához: 
1 tojás
32 dkg liszt
32 dkg cukor
1 vaníliás cukor
2,5 dkg vaj

Töltelék:
25 dkg túró
30 dkg epervelő
10 dkg porcukor
2 dl tejszín

Karamellöntet:
5dkg cukor
1 kávéskanál vaj
0,5 dl tejszín

Elkészítés: 1 egész tojást a cukorral habosra keverjük, majd hozzá adjuk a lisztet, végül a vajat. Egy 16 cm-es karikába öntjük..Előmelegített sütőben 150 fokon 15 perc alatt kész. Töltelék: a túrót a cukorral krémesre keverjük, a tejszínt habbá verjük, hozzá adjuk az epervelőt, és lazán összekeverjük a kettőt. Én most Zila formába öntöttem de bármilyen formába rakható. A cukrot megolvasztottam, hozzáadtam a vajat, végül a
tejszínt. A túrókrémet dermesztettem a piskótával 2
órát. Eperrel, tejszínhabbal díszítettem.



GESZTENYE
Gesztenyés álom
http://gesztenyeblog.blogspot.com/2012/05/gesztenyes-alom.html 




HANI
Habos emeletes szelet
http://izemlekek.blogspot.hu/2012/06/habos-emeletes-szelet-sutes-nelkuli.html



K

SZAPU KRISZTINA
Kriszti karamellás kosárkái

Tészta: 20dkg liszt,8 dkg cukor,2 tojás sárgája,12 dkg margarin, 1 cs vaníliás cukor
Krém: 5 ek kristálycukor, 2,5 + 0,5 dl tej, 1 csomag karamellás pudingpor, 20 dkg margarin, 1 cs vaníliás cukor
Díszítés: 3 dl felvert tejszínhab, grillázs

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd 30 db gombócot formázunk belőle. Kivajazunk 30 db kosárka formát, belenyomkodjuk a gombócokat, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük.

A krémhez a kristálycukrot megpirítjuk, majd 2,5 dl tejjel együtt karamellé főzzük. A pudingport kikeverjük fél dl tejjel, és a karamellbe öntve sűrűre főzzük. Ha kihűlt, a puha margarinnal és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd megtöltjük vele a kosárkákat.
Tetejére tejszínhab rózsát nyomunk, amit megszórunk apróra tört grillázzsal.

(Grillázs készítése:
5 ek kristálycukrot megpirítunk, majd 10 dkg apróra tört (nem darált!) mogyorót adunk hozzá, picit együtt pirítjuk őket, majd levesszük a tűzről és kb. 2 tk margarint keverünk hozzá. Egy darab alufóliát megkenünk olajjal, ráöntjük a grillázst. Ha kihűlt, apróra tördeljük.)



SZAPU KRISZTINA
Kakaós-kókuszos mini csigák


LINDA
Lépesméz torta
http://konyhalal.blogspot.com/2012/05/lepesmez-torta.html






A KATEGÓRIA NYERTESE!!!


BÓDIS ORSI
Olívabogyós-diós brownie


Hozzávalók:
- 375 g vaj
- 375 g étcsokoládé

- 6 tojás

- 1 ek. vanília

- 500 g cukor

- 225 g finomliszt

- 1 tk. só

- 300 g apróra vágott dió
- olívabogyó

Elkészítés:
1. Olvasszuk össze a vajat a csokoládéval.
2. Verjük fel a tojásokat a cukorral és a vaníliával.
3. Mérjük ki a lisztet és keverjük bele a sót.
4. A visszahűtött csokis vajba keverjük bele a cukros tojást, majd szórjuk bele a lisztet. Keverjük egyenletes tésztává.
5. Adjuk hozzá a diót és a félbe vágott olívabogyókat.

6. 30 perc alatt süssük készre.





HADOBÁS TERÉZ
Túrótorta

Hozzávalók a tésztához: 8 db tojás. 8 evőkanál cukor, 8 lapos evőkanál liszt, 5 evőkanál víz, 1/2 csomag sütőpor, 1/2 citrom lereszelt héja.

Hozzávalók a krémhez: 15 dkg ráma margarin, 15 dkg porcukor, 2 db tojássárgája, 50 dkg tehéntúró, 1 vaníliacukor, (bármilyen gyümölcs én most őszibarackot és meggyet használtam) valamint csokoládé dara.

A tészta hozzávalóiból piskóta tésztát készítek a tojások sárgáját a cukorral fehéredésig keverem, hozzáadom a vizet és a citromhéját, majd a lisztet és legvégül a felvert tojásfehérjét. Vajazott tortaformába megsütöm. (most egy részt gyümölcsorta fomába tetttem a tésztából, hogy a tetejére ez kerüljön majd).

Közben elkészítem a krémet, a vajat a porcukorral és a vaníliáscukorral habosra kikeverem végül beleteszem a villával összetört tehéntúrót és a pici kockákra vágott őszibarack darabokat.

Amikor megsült a piskóta akkor kettévágom, megtöltöm a krém 1/3-ával rátezsem a következő piskóta lapot, ismét a krém 1/3-át és végül a gyümölcstorta sütőben sült piskótát.
Körbe megkenem a maradék 1/3 krémből majd megszórom darált dióval. Ami krém megmarad azt mind a tetejére teszem szépen elkenem és erre rakam az őszibarack szeleteket, a meggy szemeket és végül a csokoládé darát.



HADOBÁS TERÉZ
Túrós-meggyes rétes

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 4 dl víz, 3 dkg zsír, 1 mokkáskanál só, 1 db tojás.


A lisztet (én felesen használok rétes és sima lisztet) a zsírral elmorzsolom. A vizet meglangyosítom, és a sót elkeverem benne. A liszt közepébe mélyedést csinálok és a tojás valamint a vizet oda öntöm. Jól kidolgozom, hogy puha tésztát kapjak, amíg sima és ruganyos nem lesz. Két cipóba osztom és lisztezett műanyag tálcára teszem, letakarom egy tállal és kb. 30 percig pihentetem.



Közben elkészítem a tölteléket, a túrót 1 db tojással , 1 db vaníliáscukorral elkeverem.


Egy asztalt leterítek abrosszal, megszórom kicsit lisztelt és a közepébe leteszem, a tésztát kicsit megnyújtom és a tetejét olajjal megkenem, valamint a kezemet is és óvatosan az asztalon körbe körbe járva a kézfejemet a tészta alá téve az asztal szélességűre kihúzogatom úgy, hogy egy kicsi le is lógjon. A széleit a kezemre csavarva leszedegetem (ezt később a másik darabról is leszedem és a kettőt összedolgozva újra ki lehet nyújtani).

A kinyújtott tésztát meghintem olajjal, rászórom a túró tölteléket, meghintem kristálycukorral és kb.:35 dkg magozott meggybefőttel amit egyenletesen elosztok rajta. Az egyik oldalon az abrosz szélét megfogva a tésztát felcsavarom (én egy kicsit dobni szoktam rajta). Tepsit kikenek zsírral és a tepsi hosszának megfelelően belevagdosom a rétest. Megkenem a tetejét felvert tojással és szép pirosra megsütöm.


ÉVÁNÉ BORI VIKTÓRIA
Vaníliás vajas pogácsa (scone)
http://www.bbanyucikeszitenel.blogspot.com/2012/05/vanilias-vajas-pogacsa-vagyis-scone.html#axzz1vOz49Rn9

ZS 

BARÁTH ZSUZSANNA
Zsuzsi első Pavlovája

A torta TücsökBogár receptje alapján készült.


Hozzávalók:
- 4 db tojásfehérje
- 25 dkg porcukor
- 1 evőkanál kukoricakeményítő
- 1 evőkanál citromlé
- 1/2 teáskanál vaníliakeményítő
A töltelékhez:
- 4 dl tejszín
- kb. 30 dkg eper (nem mértem ki, csak pakoltam a sütire..)


A sütőt 150 fokra előmelegítjük. A tojásfehérjét a citromlével lágy habbá verjük, majd óvatosan elkezdjük evőkanalanként hozzáadagolni a porcukrot (1 evőkanál kivételével), közben folyamatosan verjük tovább a habot, egészen addig, amíg olyan keménnyé, fényessé nem válik, hogy szinte vágni lehet (fogalmam sem volt, mi a jó állag, ezért érzésre csináltam: amikor úgy gondoltam, most jó, akkor késznek nyilvánítottam). Az utolsó kanál cukorhoz hozzákeverjük a keményítőt és a vaníliát, majd lassan, vigyázva, hogy a habot össze ne törjük, beleforgatjuk a habba. Sütőpapíron körberajzolunk egy tortaformát és a körre ráhalmozzuk a masszát. A sütőt visszavesszük 110 fokra, majd 60-70 perc alatt megsütjük a tortát, majd az elzárt sütőben hagyjuk kihűlni. A tejszínt habbá verjük, ráhalmozzuk a tortára, a tetejét eperrel díszítjük.


BARÁTH ZSUZSANNA
Zsuzsi egészséges eledele (epres quinoa)


Hozzávalók:
- 3,5 dl tej
- 1 vaníliarúd
- 1 csipet só
- 15 dkg quinoa
- 20 dkg eper
- 4 evőkanál
- 1 evőkanál reszelt citromhéj (1 citrom reszelt héja)



Összeforraljuk a tejet 5 dl vízzel, a vanília kikapart magjaival, az üres vaníliarúddal és a sóval. Hozzákeverjük a quinoát, és lefedve, néha megkeverve takaréklángon 25 perc alatt megfőzzük benne.
A megfőtt quinoából kiszedjük az üres vaníliarudat, és hozzáadjuk a mézet és a citromhéjat, aztán elnegyedelve beleforgatjuk az epret. Elosztjuk tálkákban, és miután kihűlt, egy éjszakára hűtőbe tesszük.

BARÁTH ZSUZSANNA
Zsuzsi epres kereke (epres mousse torta)


Hozzávalók:
Tésztához:
- 3 tojás
- 3 ek kristálycukor
- 3 ek liszt
- 1 tk sütőpor
Eper-mousse
- 50 dkg eper
- 25 dkg mascarpone
- 3 dl habtejszín
- 10 dkg porcukor
- 2 csomag lapzselatin (12 lap)

1. A piskótához a három tojást és a 3 ek cukrot habverővel fehéredésig keverem. Kanalanként hozzádolgozom az liszt és a sütőpor keverékét. Kivajazott, lisztezett (én nem szeretem a sütőpapírt, de persze azt is lehet használni) kapcsos tortaformába öntöm a tésztát és 180 fokos sütőben 8-10 perc alatt készre sütöm (sütőfüggő nálam kb. 12 perc volt). A piskótát hűlni hagyom a formában.
2. A krémhez az epret megmosom, majd kisebb darabokra vágom. Egy mélyebb edénybe teszem, rászórok 10 dkg porcukrot, egy ek citromlével meglocsolom, néhány percig állni hagyom, majd leturmixolom (lehet botmixert is használni, de a turmix szerintem egyszerűbb és gyorsabb). A két csomag lapzselatint vízbe áztatom, majd miután megszívta magát, leöntöm róla a vizet és alacsony hőfokon felolvasztom. Az eperpüréből néhány kanálnyit elkeverek a zselatinnal, majd az egészet az eperpürébe keverem, és habverővel alaposan összedolgozom.
3. A tejszínt kemény habbá verem és a mascarponéval együtt az eperpüréhez keverem. Az epermousse-t ráöntöm a piskótára, majd egyszer-kétszer az asztalhoz csapom, hogy a krém mindenhol kitöltse a formát.
4. Egy éjszakára hűtőbe teszem, reggel csokireszelékkel díszítem.
Az eredeti recept a fincsi.hu-n elérhető.



















7 megjegyzés:

  1. Isteni finomságok hada :) Nagyon klassz bejegyzés :)

    VálaszTörlés
  2. Az Édesben össze vannak gyűjtve, de nagyon kellett egy összefoglaló ide, a Konyhába is. :))) A kreatív desszerteket most szedem össze, nemsokára posztolom. :))

    VálaszTörlés
  3. Nagyon klassz és szép összefoglaló lett!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szép mind és igen finomak lehetnek! Egy kicsit elbambultam hogy ezt a játékot nem vettem észre, pedig szeretek játszani! Ezután figyelek!!

    VálaszTörlés
  5. Köszönjük szépen az összefoglalót, szuper lett!

    VálaszTörlés
  6. Éva, lesz még idén játék az Édesben, karácsony táján, időben fogok szólni. :)

    Hani, az összefoglaló tőletek szuper, ügyesek voltatok! :)

    VálaszTörlés