2012. július 22., vasárnap

Rigó Jancsi fagylalt - SAD 7

A SAD - Süss, Alkoss, Díszíts! - játék 7. fordulója izgalmas kiírást tartalmaz. Katucinál van a stafétabot, ő adta a témát: klasszikusok új ruhája. Egy klasszikus sütemény vagy torta külsejét kell átvarázsolni, lehet torta, bonbon, parfé, fagylalt az új forma. Amikor először olvastam a kiírást, már tudtam, hogy Rigó Jancsi fagylaltot fogok készíteni. A kivitelezés kemény dió volt, visszaadni pontosan ugyanazt az ízvilágot, ami a süteményben érezhető. Sokáig gondolkodtam, hogy az eredeti tejszínes krémből hogyan készítsek fagylaltállagú krémet, ma megszületett a végeredmény.

Rigó Jancsi fagylalt


Először a krémet készítettem el, hogy a fagyasztóban pihenhessen, míg elkészül a többi alkotóelem. 
5 dkg tejcsokoládét gőz fölött megolvasztottam, hozzáadtam fél tubus sűrített tejet, 1 tojást, és 2 evőkanál cukrot. Habverővel kevertem, amíg sűrű, egynemű krémet kaptam. Ekkor levettem a gőzről.
2,5 dl jéghideg tejszínt kemény habbá vertem, és a kihűlt tejcsokis krémet óvatosan, széles fa lapáttal belekevertem. Zárható dobozba öntöttem a tejszínes-csokis krémet, és betettem a fagyasztóba.
Következett a kakaós piskóta sütése, a recept megegyezik a piskótatekercsével. Egy 6 darabos fém muffinformát kivajaztam, ennek mélyedéseibe kanalaztam a kakaós piskótamasszát, és 180 fokos sütőben 20 perc alatt (tűpróba!!) megsütöttem. 
Amíg a piskóta hűlt, elkészítettem a "bevonót". Fél tábla étcsokoládét megolvasztottam gőz fölött, és 3 evőkanál olajjal fényesre kevertem.
A piskótákat kiszedtem a muffinformából. A kalapjukat és a talpukat levágtam, hogy piskóta karikákat kapjak. A levágott részeket apró kockákra vágtam, szinte morzsásra, és 6 nagyobb darab kivételével belekevertem a fagylaltba. 
A fagylalt. Nem fagyasztottam ki teljesen, épp csak annyira, hogy hideg legyen, de nem nagyon folyós állagú. Klasszikus fagylaltkeménységet nem éreztem helyénvalónak a Rigó Jancsi átkonvertálásánál, mert az ízén sokat rontott volna, ha túlfagy a tejszínes alap. 
Egy karika piskótát kistányérra tettem, rá egy gombóc fagylaltot. Kissé beleragadt a fagyis kanálba, de sikerült szépen tálalni. A tetejére tettem a kimaradt 6 piskótadarabból egyet, és eklektikusan rácsurgattam a forró tortabevonóból egy evőkanállal.
A kakaós piskóta, a tejcsokis-tejszínes lágy fagylalt és a roppanós étcsokibevonó tökéletesen visszaadja a Rigó Jancsi sütemény ízét, sikerült eltalálnom a fagyi ízét-állagát és a piskótával való kombinálás arányát. :))
Kipróbálásra ajánlom, vigyázat, függőséghez vezethet! :)))

9 megjegyzés:

  1. Szuper íze lehet!!! A tálalás is nagyon jó!!! Első ránézésre nem is látszik, hogy fagyi! Ügyes !!!

    VálaszTörlés
  2. Fantasztikusan jól néz ki! És biztos nagyon finom volt!

    VálaszTörlés
  3. Isteni finom lehet, ez már ordít a fotóról! :)

    VálaszTörlés
  4. Mindenkinek köszönöm az elismerő szavakat. :)) Valóban finom, próbáljátok ki!! :))

    VálaszTörlés
  5. Fantasztikusan néz ki, biztosan ki fogom próbálni! Méltó recept a SAD-ra

    VálaszTörlés
  6. Marka, köszi! :)) Látva a SAD összefoglalóját, mindenki kitett magáért! :))

    VálaszTörlés
  7. Igéretesnek hangzik, ki kell próbálnom ezt is akárcsak a süteményt. Ez még gyorsabb is, mint a süteményverziója.

    VálaszTörlés